Geplaatst op

Gezellig aan tafel zitten

 

 

gezelligheid aan tafel

Hoe kun je een ‘goede’ manier aanbieden, waar je kind gelukkig van wordt, maar waar jij als ouder ook gelukkig van wordt! Soms is het lastig met je kind aan tafel. Je hebt al van alles geprobeerd en niets ‘werkt’.

 

 

Ik geef je 7 tips om het aan tafel weer gezelliger te maken.

1. Een gezellige tafeltafel gezellig dekken

Maak de tafel gezellig, door bijvoorbeeld een leuk tafelkleed te gebruiken, een kleurig bord en bestek waarmee het kind overweg kan. Belangrijk is ook dat de stoel geschikt is voor het kind. Door een hoge stoel te gebruiken kan het kind minder makkelijk zelf van tafel aflopen. Bovendien zit het op de goede hoogte aan tafel.

2. Van tafel af, is van tafel af

Een kind dat net leert aan tafel te eten, houdt het niet zo lang vol te zitten. Als het kind klaar is met eten mag het best van tafel af. Maar van tafel af, is van tafel af. Het betekent dus ‘einde eten’. Hiermee leert het kind dat eten aan tafel gebeurt en niet ergens anders. Ouders kunnen best iets langer blijven zitten.

speelgoed alleen als uitzondering aan tafel3. Speelgoed aan tafel? Alleen als uitzondering

Leuk de tafel niet op met speelgoed. Eten is eten, spelen is spelen. Een keer een stuk speelgoed aan tafel omdat opa dat net heeft gegeven, kan natuurlijk wel. Maar laat duidelijk weten dat dat eenmalig is en zorg er ook voor dat het de volgende dag niet weer gebeurt. Wat wel kan aan tafel is gezellig praten (wat heb je vandaag gedaan? Wat vond je leuk vandaag?).

 

4. Geef het goede voorbeeld

Zorg dat je als ouders een goed voorbeeld voor het kind bent door zelf je eten met smaak op te eten. Geef het goede voorbeeld.

5. Voorkom negatieve aandacht,  stimuleer gewenst gedrag

Focus niet teveel op het eten van het kind. Zeg niet; ‘Eet je worteltjes eens op’. Dit wekt negatieve aandacht op. En aandacht is leuk. Wat kan helpen is een gesprekje met je kind aangaan. Betrek je kind bij het gesprek aan tafel. Heb het over de dag, wat hebben ze beleeft. Je houdt het positief. Is iedereen klaar, dan wordt de tafel leeggeruimd. Dit is volhouden het geeft tegenstrijdige gevoelens als ouder. LET WEL! Zijn er gezondheidsproblemen? Dan wil ik graag met je sparren hoe aan te pakken.

 

nee- fase6. De Nee-fase

Negeren van niet gewenst gedrag werkt positief. Negeren geldt ook voor de ‘nee-fase’ die peuters vaak hebben rond de leeftijd van twee jaar. Als ouders ingaan op het ‘nee’ van kinderen die niet willen eten, dan krijgt het kind weer aandacht. En dat is leuk. Dus zeg niet ‘papa vind het wel nodig hoor’. Het kind werd dat het een reactie krijgt op het ‘nee’ en vind dat uiterst interessant. Papa gaat er namelijk op in. Gewoon niet reageren, dus negeren, is beter. Even later is het kind het ‘nee’ al lang weer vergeten.

 

7. Zeurenpositiviteit

Geef ook zeuren geen aandacht. Dan blijft het kind doorgaan. Wat wel belangrijk is om te weten, is als een kind dat ‘jengelde’ in het verleden aandacht heeft gekregen door de ouder en de ouder het gedrag wil negeren, het gedrag van het kind eerst even toeneemt. Het kind zal in eerste instantie nog meer gaan ‘jengelen’. Blijf in dat geval volhouden met het negeren van het jengelen. Ook als het jengelen ernstiger wordt. Het is de kunst om het negeren vol te houden. Op den duur zal het jengelde gedrag afnemen. Zodra het kind weer gewoon gezellig doet, geef je hem meteen weer aandacht.

Hoe ga jij om met je gewoonten? Lukt het je allemaal om voor elkaar te krijgen? Of gooi je regelmatig je handdoek in de ring en geef je toe aan je kinderen wat zij willen hebben? De keuze om het zelf te doen is helemaal oké. Maar weet dat ik je kan helpen als coach. Ik luister naar je verhaal, ik stel je vragen, geef je tools, tips en opdrachten om je naar een leefstijl te coachen die jij graag wenst met je gezin.

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met me op! Het eerste contact is altijd gratis.

📄 Contact

📧 info@heppiefood.nl

📱 06 – 18551801

 

Comments

comments