Geplaatst op

Vrijdag vraagdag

Vandaag een vraag waar je het over kunt hebben met je hele gezin! En wie weet komen jullie als gezin tot hele mooie ideeën! In mijn praktijk ga ik graag met kinderen in gesprek over verschillende onderwerpen. Ze weten vaak al heel veel en kunnen je al veel vertellen.

Stel jij weleens een onverwachte vraag aan je kind? Kletsen met je kind kan veel opleveren. Je kind kan tegen iets aanlopen waarvan jij geen weet had. En wanneer je een vraag stelt, kan het zijn dat je kind het aan je gaat vertellen. Je komt er achter wat hem bezig houd. Het is fijn om te weten wat er in je kind omgaat. Op die manier kun je op de situatie inspelen.

Heb jij nog vragen? Wil je gewoon even sparren? Dat kan!! Het eerste contact is altijd gratis.

📄 Contact

📧 info@heppiefood.nl

📱 06 – 18551801

Geplaatst op

Buitenspeelweek

Het is buitenspeeldag vanaf vandaag 9 juni t/m zondag 13 juni. Hoe leuk met dit mooie weer☀️! Het is een initiatief van onder andere kenniscentrum sport & bewegen. Ik geef je alvast 3 tips om mee aan de slag te gaan en een link om meer tips op te doen.

Hoe stimuleer jij je kind om naar buiten te gaan? Doe je weleens samen een activiteit? Er zijn veel mogelijkheden om een buitenactiviteit te organiseren. Maar soms weet je het even niet. En dat overkomt de beste. Ik ervaar dit zelf ook weleens met mijn tieners.

3 tips;

  1. Vraag aan je kind wat hij leuk vindt.  Daar kun je al veel uithalen.
  2. Bedenk iets waar je kind naar uit kan kijken. Bijvoorbeeld lekker picknicken bij het water of in het bos
  3. Schrijf een aantal activiteiten op ijsstokjes en laat je kind er 1 trekken.

Lukt dat allemaal even niet, kijk eens op www.buitenspeelweek.com voor meer tips. Er is vanavond ook een webinar voor ouders. Je kunt je nog aanmelden.

Heb je nog vragen? Wil je even sparren? Dat kan!! Het eerste contact is altijd gratis.

📄 Contact

📱 06-18551801

📧 info@heppiefood.nl

Geplaatst op

Vrijdag vraag dag

Donutdag. Zomaar een dag die ik tegenkwam. Eet jij weleens een donut? Weet je wat er in een donut zit? Ben jij je bewust van dat een donut vulling en geen voeding is? Hoe ga jij om met ‘luxe’ eten dat vulling is? Vind je het moeilijk om hier keuzes in te maken? Kies jij bewust?

Ppppffff, wat een vragen hè? Dat begrijp ik! Heb je op iedere vraag een antwoord? Dat is heel fijn! Ben je nog zoekende naar antwoorden? Ook helemaal ok! Laat het even rusten en kijk er over een paar dagen nog eens naar. Het kan je inzichten geven in wat jij aan je kind geeft, maar ook wat jezelf aan ‘luxe’ producten eet. Vaak denken mensen dat je ‘nooit’ meer iets lekkers mag. Dat is een verkeerde opvatting. Ik gebruik de regel 80-20. 80% groente en fruit, 20% snoepen.

Heb jij nog vragen? Wil je gewoon even sparren? Dat kan!! Een eerste contact is altijd gratis.

📄 Contact

📧 info@heppiefood.nl

📱 06 – 18551801

Geplaatst op

Vrijdag vraag dag

Familie, heb je, vrienden kies jezelf. Iets wat altijd een rol speelt in mijn eigen leven. Ik houd van mijn familie. Met de een heb ik een betere band als met de ander. En dat is ok. Familie kun je (meestal) op terug vallen. Gezellig samen zijn, samen eten, activiteiten ondernemen, elkaar ondersteunen als het nodig is.

Ik ben me er zeer van bewust dat het niet vanzelf sprekend is dat er een hechte familie is. Ik ken voldoende voorbeelden waarbij het niet zo is. Dan is een netwerk van mensen die voelen als familie erg fijn. Hoe heb jij het geregeld? Krijg je hulp van je omgeving?

 

Heb jij vragen? Wil je even sparren? Dat kan!! Het eerste contact is altijd gratis.

📄 Contact

📧 info@heppiefood.nl

📱 06 – 18551801

Geplaatst op

Gezellig aan tafel zitten

 

 

gezelligheid aan tafel

Hoe kun je een ‘goede’ manier aanbieden, waar je kind gelukkig van wordt, maar waar jij als ouder ook gelukkig van wordt! Soms is het lastig met je kind aan tafel. Je hebt al van alles geprobeerd en niets ‘werkt’.

 

 

Ik geef je 7 tips om het aan tafel weer gezelliger te maken.

1. Een gezellige tafeltafel gezellig dekken

Maak de tafel gezellig, door bijvoorbeeld een leuk tafelkleed te gebruiken, een kleurig bord en bestek waarmee het kind overweg kan. Belangrijk is ook dat de stoel geschikt is voor het kind. Door een hoge stoel te gebruiken kan het kind minder makkelijk zelf van tafel aflopen. Bovendien zit het op de goede hoogte aan tafel.

2. Van tafel af, is van tafel af

Een kind dat net leert aan tafel te eten, houdt het niet zo lang vol te zitten. Als het kind klaar is met eten mag het best van tafel af. Maar van tafel af, is van tafel af. Het betekent dus ‘einde eten’. Hiermee leert het kind dat eten aan tafel gebeurt en niet ergens anders. Ouders kunnen best iets langer blijven zitten.

speelgoed alleen als uitzondering aan tafel3. Speelgoed aan tafel? Alleen als uitzondering

Leuk de tafel niet op met speelgoed. Eten is eten, spelen is spelen. Een keer een stuk speelgoed aan tafel omdat opa dat net heeft gegeven, kan natuurlijk wel. Maar laat duidelijk weten dat dat eenmalig is en zorg er ook voor dat het de volgende dag niet weer gebeurt. Wat wel kan aan tafel is gezellig praten (wat heb je vandaag gedaan? Wat vond je leuk vandaag?).

 

4. Geef het goede voorbeeld

Zorg dat je als ouders een goed voorbeeld voor het kind bent door zelf je eten met smaak op te eten. Geef het goede voorbeeld.

5. Voorkom negatieve aandacht,  stimuleer gewenst gedrag

Focus niet teveel op het eten van het kind. Zeg niet; ‘Eet je worteltjes eens op’. Dit wekt negatieve aandacht op. En aandacht is leuk. Wat kan helpen is een gesprekje met je kind aangaan. Betrek je kind bij het gesprek aan tafel. Heb het over de dag, wat hebben ze beleeft. Je houdt het positief. Is iedereen klaar, dan wordt de tafel leeggeruimd. Dit is volhouden het geeft tegenstrijdige gevoelens als ouder. LET WEL! Zijn er gezondheidsproblemen? Dan wil ik graag met je sparren hoe aan te pakken.

 

nee- fase6. De Nee-fase

Negeren van niet gewenst gedrag werkt positief. Negeren geldt ook voor de ‘nee-fase’ die peuters vaak hebben rond de leeftijd van twee jaar. Als ouders ingaan op het ‘nee’ van kinderen die niet willen eten, dan krijgt het kind weer aandacht. En dat is leuk. Dus zeg niet ‘papa vind het wel nodig hoor’. Het kind werd dat het een reactie krijgt op het ‘nee’ en vind dat uiterst interessant. Papa gaat er namelijk op in. Gewoon niet reageren, dus negeren, is beter. Even later is het kind het ‘nee’ al lang weer vergeten.

 

7. Zeurenpositiviteit

Geef ook zeuren geen aandacht. Dan blijft het kind doorgaan. Wat wel belangrijk is om te weten, is als een kind dat ‘jengelde’ in het verleden aandacht heeft gekregen door de ouder en de ouder het gedrag wil negeren, het gedrag van het kind eerst even toeneemt. Het kind zal in eerste instantie nog meer gaan ‘jengelen’. Blijf in dat geval volhouden met het negeren van het jengelen. Ook als het jengelen ernstiger wordt. Het is de kunst om het negeren vol te houden. Op den duur zal het jengelde gedrag afnemen. Zodra het kind weer gewoon gezellig doet, geef je hem meteen weer aandacht.

 

Heb jij vragen? Wil je een keer sparren? Dat kan!! Het eerste contact is altijd gratis.

📄 Contact

📧 info@heppiefood.nl

📱 06 – 18551801