Geplaatst op

Etiket lezen

Etiketten lezen

 

Wat is het nut van etiquette lezen? Lees jij wel eens etiketten of vind je het allemaal heel ingewikkeld? Toen ik gezondheidsklachten kreeg na mijn reis in India, had ik geen keuze vanwege mijn dieetvoorschrift. Ik verdiepte mij in de etiketten en kwam er achter wat er wel allemaal inzit. Ik ben behoorlijk geschrokken van de ingrediënten die allemaal toegevoegd worden aan producten, die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Ik kan er niks anders van maken maar het is supersaai om onderstaande tekst te lezen. Toch kan het van belang zijn om te weten wat er allemaal in producten toegevoegd wordt, zodat jij weet wat je eet!

Heb je na het lezen van de tekst toch nog vragen? Kom je er niet helemaal uit? Wil je even sparren? Neem Contact met me op of ..

📱 06-18551891

📧 info@heppiefood.nl

Hoe lees je een etiket:

Hieronder vind je de informatie die nuttig kan zijn voor het lezen van een etiket. De gele markeringen heb ik hieronder uitgelegd.

Ingrediënten:

Dit zijn de grondstoffen waarmee het levensmiddel is gemaakt. Het ingrediënt dat het meest in het product zit, staat vooraan (in dit geval magere yoghurt). Het product dat er het minst inzit staat achteraan (in dit geval de kleurstof karmijnzuur).

 

Allergenen:

Dit zijn stoffen die bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken (in dit geval melk en melkeiwitten). Andere voorbeelden zijn ei, gluten, pinda’s en noten. De veelvoorkomende allergenen moeten duidelijk aangegeven worden op het etiket.

 

Aroma’s:

Dit zijn stoffen die geur of smaak geven. Aroma’s mogen alleen ‘natuurlijk’ worden genoemd als ze uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn via een natuurlijk proces. Omdat in dit geval de naam van de vrucht erbij staat (aardbei-aroma), moet het aroma voor 95% uit aardbei gewonnen zijn.

 

Additieven:

Fabrikanten voegen soms additieven toe, zodat het product er beter uitziet, beter smaakt of zodat je het langer kunt bewaren. Eerst staat de categorie aangegeven, bijvoorbeeld ‘kleurstof’, dan volgt het E-nummer of de naam van de stof, zoals ‘karmijnzuur’.

 

Voedingswaarde:

In deze tabel staan de hoeveelheden energie en voedingsstoffen die in het product zitten. Kijk naar de hoeveelheid per 100 gram of milliliter als je producten met elkaar vergelijkt.

 

Bewaaradvies:

Hier staat hoe je het product het beste kunt bewaren. Zet je koelkast altijd op 4 °C, dan blijven je producten langer goed. Meer bewaartips? Kijk online of vraag er naar bij heppiefood.

 

Fabrikant / importeur:

De naam en het adres van de fabrikant of de importeur staan altijd op de verpakking vermeld. Zodat je weet met wie je contact moet opnemen als je een klacht hebt of meer informatie wilt.

 

Inhoud:

Dit is de netto hoeveelheid (of het aantal stuks als dit makkelijk na te tellen is). Vloeistoffen worden uitgedrukt in milliliters of liters. Vaste stoffen worden uitgedrukt in grammen of kilo’s.
Het symbool e staat voor ‘estimated’, ofwel: de inhoud is ongeveer 500 ml.

 

EU-ovaal:

Fabrikanten die dierlijke producten gebruiken zoals vlees, vis, zuivel of eieren moeten door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) erkend zijn. Dit kun je zien aan het nummer in het EU-ovaal.

 

Streepjescode:

De streepjescode bestaat uit 13 cijfers. De eerste 2 of 3 cijfers zeggen in welk land de code is uitgegeven. Dat hoeft niet het land te zijn waar het is geproduceerd. De code voor Nederland is 87.

 

Heb je na het lezen van de tekst toch nog vragen? Kom je er niet helemaal uit? Wil je even sparren? Neem Contact met me op of ..

📱 06-18551891

📧 info@heppiefood.nl

 

Bron: Voedingscentrum

Comments

comments