Geplaatst op

Frisdrank, wat is de beste keuze?

Ik hou van dit soort vragen als voedingsconsulent/leefstijlcoach en ben er mee aan de slag gegaan. Op internet is er heel veel te vinden over wat wel en wat niet een juiste keuze is. Ik kan hier pagina’s vol van met je delen. Maar ik denk dat je daar niet op zit te wachten. Ik neem je mee in de bewustwording van wat je wel en niet wilt drinken/geven aan je kind. Ik zie je nu denken: ‘hoe dan?’ Lees maar verder, dan wordt het je wel duidelijk.

Zelf ben ik een voorstander van ranja zonder kleur-, geur- en smaakstoffen. Geen aspartaam en zo weinig mogelijk toevoegingen van andere suikers. Dit als afwisseling van water en thee.

Er zijn veel synoniem namen bedacht door de producenten van ranja/frisdrank om de slechte suikers te verbloemen. Ze willen doen overkomen dat het ‘gezond’ is. Maar ranja/frisdrank is een luxeproduct. Het allerbeste blijft toch water (met toegevoegde fruit) of thee.

Hoe bepaal je nu wanneer je toch een luxeproduct wilt drinken/geven aan je kind, waar dan zo weinig mogelijk toevoegingen in zitten?

Op het etiket van de ranja/frisdrank is veel informatie te lezen. Een uitgebreide uitleg vind je op de link: Etiket lezen.

 

Dan wil ik je nog even meenemen in al die verschillende namen van suikers die producenten gebruiken. Het zijn er nogal wat:

Suikers:

 • Ahornsiroop(maple syrup)
 • Basterd suiker
 • Bruine suiker
 • Cassonade
 • Dadelstroop
 • Demerara
 • Dextrose
 • Druivensuiker
 • Fructosestroop
 • Geleisuiker
 • Glucosestroop-fructrosestroop
 • HFCS (High Fructose Corn Syrup)
 • Honing
 • Invertsuiker
 • Kandij(-suiker)
 • Karamel
 • Kristalsuiker
 • Maïs(mout)stroop
 • Oerzoet
 • Rietsuiker
 • Rijststroop
 • Ruwe rietsuiker
 • Sacharose
 • Speltstroop
 • Sucranaat
 • Sucrose
 • Tarwestroop(wheat syrup)
 • Vanillesuiker

Zoetstoffen:

 • Acesulfaam-K
 • Aspartaam
 • Cyclamaten
 • Maltitol
 • Sorbitol
 • Splenda
 • Sucralose
 • Xylitol

 

Een hele waslijst zoals je kunt zien. Nu wil je natuurlijk weten welke ranja/frisdrank dan wel? Ik ga je vertellen dat ik hier geen advies over ga geven. Ja, hallo, hoor ik je nu denken. Dat is juist wat ik wil weten!

Wat ik je wel ga vertellen is, dat ik ervan overtuigd ben als voedingsconsulent/leefstijlcoach dat jij zelf heel goed een bewuste keuze kunt maken! Wanneer je dit hebt gelezen en het etiket kunt lezen. Kun jij zelf een hele bewuste keuze maken in wat voor ranja/frisdrank je aan je kind gaat geven.

Zoals ik vaker heb geschreven, kun je best één glaasje ranja drinken/geven. De hoeveelheid, is iets wat mensen nog weleens vergeten. Hoeveel frisdrank krijgt je kind? Weet jij dit? Weet je kind dit? Dat is de eerste stap voor verandering. Weten wát je (kind) binnenkrijgt. Daarna volgt wat voor frisdrank krijg(t) je (kind) binnen. Weet jij dat? Dan kun je gaan kijken op het etiket van de fles frisdrank die jij altijd geeft.

Mijn beste advies is: WEES JE BEWUST VAN WAT ER NAAR BINNENKOMT. DAT IS AL 50% VAN JE VERANDERING IN EEN BEWUSTE LEEFSTIJL.

Heb jij na het lezen van deze tekst vragen? Stel ze mij gerust! Je bent van harte WELKOM.

afspraak maken via mijn agenda 📅

Contact contactformulier 📰

📧 info@heppiefood.nl

📱 06 18551801

Bronnen: Diabetesfonds, 100% suikervrij, Mijn kind eet gezond maar weet het niet, Actieve gezonde kids, Lekker Puh

 

 

 

 

Comments

comments