Geplaatst op

Suikers

Er is veel te doen rondom de gezondheid van ons. Er lopen veel kinderen(volwassenen) rond met een overgewicht. In 2019 waren er ruim 13% van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar. Waarvan 11% overgewicht en 2,1% obesitas. Schrikbarende cijfers, waar we met zijn allen een steentje aan kunnen bijdragen. Want onze kinderen zijn onze toekomst! En hoe fijn is het dat ze kunnen doen wat  ze zelf willen, zonder dat hun gewicht in de weg zit? En laten we wel wezen, er zijn altijd uitzonderingen!

In deze maand hebben we het over zoeken van balans tussen werk en privé. Wist jij dat wanneer je minder goed in je vel zit, de behoefte naar suikers ook groter is? En vaak ik het zo dat wanneer jij als ouder snackt, je het ook gemakkelijker geeft aan je kinderen. Daarom even een stukje over suikers.

Wat zijn suikers? Waar heb je ze voor nodig? Heb je ze wel nodig? Kun je leven zonder suikers? Wat is het verschil tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers? En wat zijn enkelvoudige en meervoudige suikers? Wat heb ik aan deze informatie?

Wat zijn suikers?

Als je het over suikers hebt, gaat het eigenlijk over koolhydraten. Deze zitten in alle producten die suiker of zetmeel bevatten. Zo zitten er koolhydraten in fruit, zuivel, aardappelen, pasta, rijst, brood, frisdrank en koekjes. Je lichaam zet koolhydraten om in brandstof die je bijvoorbeeld gebruikt om te kunnen sporten en nadenken.

Enkelvoudig of meervoudig

Er bestaan verschillende soorten koolhydraten. Sommige bestaan uit één suikermolecuul, die noemen enkelvoudige koolhydraten. Andere koolhydraten bestaan uit ketens van twee of nog meer aan elkaar verbonden suikermoleculen. Dat zijn meervoudige koolhydraten.

Eet je iets waar meervoudige koolhydraten in zitten, dan breken enzymen in je speeksel en de dunne darm deze ketens van koolhydraten af tot losse suikermoleculen. Vervolgens komen die moleculen voornamelijk als glucose in je bloedbaan. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt.

Snel en langzaam

De vertering van meervoudige koolhydraten duurt langer dan die van enkelvoudige koolhydraten. Daardoor verstrijkt er meer tijd voordat meervoudige koolhydraten in de vorm van glucose vrijkomen in je bloed. Die noemen we daarom langzame koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten komen sneller als glucose in je bloed en worden daarom ook wel snelle suikers genoemd.

Snelle suikers zijn dus koolhydraten die snel in je bloedbaan komen en je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen.

Snel weer trek

Eet je iets met snelle suikers oftewel snelle koolhydraten, dan stijgt je bloedsuikerspiegel in hoog tempo. Daarna daalt je bloedsuikerspiegel ook weer snel. Dat kan ervoor zorgen dat je al gauw weer trek hebt. Je krijgt even een oppepper van bijvoorbeeld een stuk chocolade, maar daarna heb je zo weer zin in meer zoetigheid. Bovendien zijn grote schommelingen in je bloedsuiker niet goed voor je gezondheid.

Langzame koolhydraten geven niet van die pieken in de bloedsuikerspiegel. Bovendien zitten producten met langzame koolhydraten vaak vol vezels. Die geven lang een verzadigd gevoel.

Snelle koolhydraten kunnen wel van pas komen bij duursport. Ben je bijvoorbeeld langer dan anderhalf uur aan het hardlopen of wielrennen, dan raakt de voorraad koolhydraten in je lijf op. Met snelle suikers kun je je energie dan weer aanvullen.

Waar zitten ze in?

Snelle koolhydraten zitten in:

  • Zoetigheid (suiker, zoet beleg, snoep, koekjes, taart, ijs, honing).
  • Dranken met suiker (frisdrank, vruchtensap, smoothies met fruit).
  • Aardappels.
  • Producten gemaakt van wit meel (wit brood, witte pasta, witte rijst).
Bron: gezondheidsnet Voor disclaimer raadpleeg de pagina op deze website.

 

Hoe ga jij om met je gewoonten? Lukt het je allemaal om voor elkaar te krijgen? Of gooi je regelmatig je handdoek in de ring en geef je toe aan je kinderen wat zij willen hebben? De keuze om het zelf te doen is helemaal oké. Maar weet dat ik je kan helpen als coach. Ik luister naar je verhaal, ik stel je vragen, geef je tools, tips en opdrachten om je naar een leefstijl te coachen die jij graag wenst met je gezin.

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met me op! Het eerste contact is altijd gratis.

📄 Contact

📧 info@heppiefood.nl

📱 06 – 18551801

Comments

comments