Geplaatst op

Tanden en voeding

Tanden en voeding 

Huh? Denk je nu misschien wel? Ja, tanden en voeding staan met elkaar in verbinding. Je denkt er misschien niet bij na. Voeding kan veel ‘leed’ veroorzaken in en bij je gebit. En ik zal je uitleggen waarom het belangrijk is om met bepaalde dingen rekening te houden. Dit begint al wanneer je baby tanden begint te krijgen.

Vanaf wanneer begin je met poetsen?

Wat ik altijd zeg tegen mensen die kleine kinderen hebben, is dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het wennen aan een tandenborstel. Het kan een hoop strijd voorkomen als je kind wel toe is aan tandenpoetsen met hulp van jou. Er zijn tegenwoordig hele mooie tandenborstels ook geschikt voor baby’s die al aan het sabbelen zijn op speeltjes en de speeltjes ook vast kunnen houden.  Volkomen veilig om aan je kind te geven als jij in de buurt bent.

Op die manier leer jij je kind ongedwongen met een tandenborstel omgaan en aan de structuur te wennen. Laat vooral je kind ermee spelen en ontdekken en doe dit iedere dag ongeveer 5/10 minuutjes. Het is wel verstandig om erbij te blijven en te kijken hoe het gaat. Lang genoeg ontdekt? Biedt een ander speeltje aan, zo kun je zonder strijd de tandenborstel veilig opbergen!

Als er meer tanden en kiezen doorkomen, dan begin je met poetsen. Ik liet de kinderen altijd eerst zelf poetsen en poetste daarna de tanden nog na. Je geeft de regie in handen van je kind. En vertel ook dat je nog bijvoorbeeld een stukje groente ziet die je even wil wegpoetsen, zodat de tanden ‘gezond’ blijven. Op die manier ben je spelenderwijs aan het poetsen en is er minder kans op strijd.

Ik vertel je dit omdat ik in het verleden bij meerdere kinderen heb gezien dat het een strijd is met tandenpoetsen. Ze kregen van de een op andere dag te maken met een tandenborstel. Een tandenborstel heeft een rare structuur als je er niet aan gewend bent. Het ene kind gaat hier makkelijker mee om dan het andere kind. En of je baby die tanden doorkrijgt nu op een bijtring bijt als er tanden doorkomen of een bijtring, mijn ervaring is zeer positief. Ik geef je wel mee dat je dit zelf moet ervaren wat bij je kind past!! Dat is het allerbelangrijkste!

Een goede verzorging van het gebit van een kind is heel belangrijk. Een kind moet tenslotte nog zijn hele leven meedoen! Niet alleen het poetsen van het gebit, maar ook een gebitsvriendelijk voedingspatroon speelt een rol bij gebitsverzorging.

 

Hoe vaak moet je je tandenpoetsen op een dag en hoelang?

2 x tandenpoetsen 2 minuten lang per dag met tandpasta wordt aanbevolen door tandartsen. Waarom dan 2 x 2 minuten vraag je je af? 2 minuten tandenpoetsen zorgt ervoor dat de plakverwijdering optimaal is. Het wordt ook aanbevolen je tanden met een fluoridetandpasta te poetsen. Dit zegt de tandarts niet voor niets:

 1. fluoride versterkt hier tanden en kiezen
 2. fluoride beschermt je gebit tegen gaatjes en tanderosie

De fluoride in je tandpasta is dus erg belangrijk voor het verbeteren van de gezondheid van je gebit. En deze fluoride heeft minstens 2 minuten nodig om goed op je gebit te kunnen inwerken. De 2 minuten te poetsen verhoog je dus ook de effectiviteit van fluoride. Het resultaat is dat je gebit sterker en gezonder wordt.

Tandartsen bevelen ook aan om minimaal een half uur nadat je iets gegeten hebt je tanden niet te poetsen.

‘s ochtends kun je het beste je tandenpoetsen met tandpasta vóór het ontbijt. Na het ontbijt kun je eventuele etensresten wegpoetsen met alleen je tandenborstel maar zonder tandpasta.

Wat voor tandpasta gebruik je bij baby’s/ peuters/ kinderen?

Er zijn verschillende soorten tandpasta. Het is dan ook verstandig om bijvoorbeeld voor een peuter geen volwassen tandpasta te gebruiken. Daar zit teveel fluoride in. Je kunt hieronder lezen wat de gevaren van teveel fluoride kunnen zijn.

Gebruik voor kinderen van 2-5 jaar peuter tandpasta. Hier zit 0, 05-0,075% fluoride in.

Voor kinderen vanaf vijf jaar is er weer een andere tandpasta beschikbaar. Namelijk nu, 1-0,15% fluoride.

Is je kind al wat ouder dan mag het volgens de informatie die ik heb gevonden ‘volwassen’ tandpasta gebruiken. Ik heb mijn kinderen de keuze gegeven, omdat ik vind dat ze zelf een keuze kunnen maken. Dit verschilt per kind en situatie!

Belangrijk is om het in de gaten te houden hoe ze poetsen en hoelang. De tandarts kan ook poets les geven. Informeer bij je tandarts naar de mogelijkheden bij jou tandarts.

Wat is Fluoride? En welk effect heeft het?

 Fluoride is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Fluoride zit in tanden en botten. Fluor in pure vorm is een giftig gas. Het doorslikken van een volledige tandenborstelkop vol fluoride-houdende tandpasta is al genoeg om een acute vergiftiging te veroorzaken bij een tweejarige. Symptomen zijn onder andere misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en diarree. Berg fluoride-houdende tandpasta dus altijd op buiten bereik van kinderen!

Gebruik niet meer dan een erwt tandpasta per x!!

Zijn er alternatieven?

Tandenpoetsen met fluoride is wat veel mensen doen. Toch is er ook een grote groep mensen die liever geen fluoride wil gebruiken. Daar zijn alternatieven voor. Ik pleit niet voor wel of geen fluoride gebruik. Dit is ieder zijn eigen keuze. Ik geef je stof tot nadenken, zodat jezelf een keuze kunt maken die het beste bij jou past!

Belangrijk is om eerst eens te kijken hoeveel risico je loopt om gaatjes te krijgen. Dit kan je bij je mondhygiëniste of tandarts vragen. Deze professionals bekijken een aantal zaken:

 • je behandelgeschiedenis
 • toestand van je gebit nu
 • je achtergrond
 • mate van zelfzorg voor je gebit

Weet dat je risico steeds kan veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld ziek worden waardoor je een tijdje een suikerrijke hoestdrankje neemt. Jouw risico kan dan ineens omslaan.

Ook kinderen die tanden wisselen, hebben een hoger risico. Als je mijn droger wordt, bijvoorbeeld door medicijngebruik, ben je ineens vatbaarder voor gaatjes.

Bij doorbraak van tanden en kiezen is de fluoride-inbouw het belangrijkste. Wordt dit gemist dan kan een kind als volwassene hier de gevolgen nog van moeten dragen. Natuurlijk let je als ouder enorm goed op de voeding.

Hoe ouder je kind wordt, hoe vaker ze in een omgeving zonder jou komen. Dit betekent dus ook dat je minder invloed kan uitoefenen op suikergebruik. Je hebt niet alles in de hand als ouder. Ook op school wordt getrakteerd, op voetbal krijgen ze ranja, bij het spelen bij een ander kind wordt er vaak wat lekkers gegeven, opa’s en oma’s verwennen hun kleinkind graag en ga zo maar door.

Bij kleine kinderen is het heel moeilijk om de grens van zes à zeven keer iets eten drinken aan te houden, simpelweg omdat ze niet zo snel eten. Ze parkeren hun drankje ergens, gaan spelen, vergeten het even, zien het dan weer staan en nemen dan weer een slokje. Zo kan een zoet/zuur moment heel lang duren.

Bovenstaande zijn punten om over na te denken of het dan binnen jouw leefstijl past. Dat gezegd hebbende zijn en voldoende alternatieven te vinden om je kind zonder fluoride tanden te poetsen. Vraag als je dit wilt ook om advies bij je eigen tandarts. Wist je dat er ook biologische tandartsen zijn?

Welke voedingsmiddelen hebben invloed op het gebit?

Elke keer als een kind iets eet of drinkt, dan wordt het gebit aangevallen. Dit heet een zuurstoot of een zuuraanval. De suikers die in eten en drinken zit, wordt in de mond omgezet in zuren. Hierdoor lost het tandglazuur op. Dit wordt ook wel tanderosie genoemd. Zo ontstaan gaatjes. Daarom is het belangrijk om 2 x per dag je tanden te poetsen. Houdt rekening met:

 • De eetmomenten 3 keer een hoofdmaaltijd, maximaal 3 keer een tussendoortje op het liefst vaste tijdstippen. Kies als tussendoortje een stuk groente of fruit (let op! in sommige fruit zitten ook veel suikers, houdt hier rekening mee), een cracker of een boterham kun je ook geven. En af en toe een snoepje moet ook kunnen. Bij de hoofdmaaltijden kun je kiezen voor een boterham of cracker, groente aanbieden is altijd goed. Vermijd liever de ‘ongezonde’ snacks. Dat je dit af en toe een keer doet kan geen kwaad. Maar dat geldt voor alles.
 • Eerder heb ik al benoemd dat het opvoeden met weinig suiker en zuren ten goede komt van een gezond gebit.
 • Als je kind gevoelig is voor gaatjes, geef dan geen ‘zure’ etenswaren.
 • Geef het gebit rust tussen de maaltijden door. Dus tussen een eet/drink moment even niets geven. Het liefst ongeveer 2 uur ertussen. Zo kan het gebit herstellen van een beginnend gaatje.
 • Heeft je kind dorst? Geef het water, dat kan altijd tussendoor. Net als thee zonder suiker.
 • Let op! Pas op voor tanderosie, dit is het wegslijten van tandglazuur. Dit krijg je door vaak en veel frisdranken dus ook ‘light’ frisdranken, sportdranken en vruchtensappen te drinken. Drink daarom niet te vaak of te veel.

Zijn er nog meer tips waar ik rekening mee kan houden bij mijn baby/kind?

 • Wist je dat je cariës door kunt geven aan je kind? Als je aan de lepel of speen likt, kunnen de bacteriën uit uw mond gemakkelijk worden overgedragen aan uw baby. Gebruik daarom altijd een schone lepel of speen voor je baby/kind.
 • Elk drankje kan bij frequent of continue zuigen uit de fles tandbederf (cariës) veroorzaken – zelfs water. Daarom:
  • Laat je kind snel drinken – tot de dorst gelest is.
  • Geef de baby geen fles als fopspeen of als hulp om in slaap te vallen.
  • Laat je baby bij 8 maanden wennen aan het drinken uit de beker.
 • Zoals ook al eerder benoemd: bied je kind niet ieder uur iets te eten en drinken aan. Vooral ‘s nachts moeten de tanden met rust gelaten worden, omdat tussen de maaltijden door speeksel het tandglazuur herstelt. Dit proces staat bekend als “remineralisatie” – opgeloste mineralen worden opnieuw geïnstalleerd. ECHTER, voedsel voert speeksel af en dan kan het de tanden niet herstellen. Dus alleen eten en drinken geven op vaste etenstijden en vermijd ‘snacken’ en de maaltijden ‘s-nachts.

Heb je nog vragen? Wil je even sparren? Laat het me weten! Je bent altijd WELKOM!! Het eerste contact is altijd gratis.

📄 Contact

📧 info@heppiefood.nl

📱 06 – 18551801

Comments

comments